Welke materialen zagen met een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is een handige zaagmachine die veel te bieden heeft als het gaat om het zagen van materiaal. Toch onderschatten veel klussers de kracht en de veelzijdigheid van een decoupeermachine. Waarom? Nou, dat heeft allemaal te maken met het decoupeerzaagje en de compacte vorm. Want zeg nou zelf! Kun je echt veel verschillende materialen verzagen met een decoupeerzaagmachine? Kortgezegd, ja dat is allemaal mogelijk! Het is zelfs zo dat decoupeerzagen voor de meest aparte klussen zijn in te zetten. Om je hiervan een beeld te kunnen geven behandelen we drie materialen, welke met een decoupeermachine zijn te verzagen.

Zagen in hout

Dat je met een decoupeerzaag in hout kunt zagen is niet zo’n gekke gedachte. Dit is nou eenmaal wel de basis wat een zaagmachine moet kunnen. Toch kun je onderscheidt maken tussen zacht en hardhout. Zagen in zachthout is vaak geen enkel probleem, maar hardhout is wel een ander verhaal. Niet alleen gaat de snelheid daarmee achteruit, maar ook vraag je veel van een zaagmachine. Gelukkig zijn er krachtige decoupeerzaagmachines die speciaal zijn ontworpen om een hoge zaagcapaciteit in hardhout te behalen. Neem bijvoorbeeld de Makita of Bosch decoupeermachines. De Bosch blauw versie beschikt zelfs over een machine die tot een diepte van 150 mm kan zagen. Ideaal om te zagen in hardhout met een decoupeerzaag.

Zagen in aluminium

Hout was misschien voor de hand liggend, maar wat als het gaat om aluminium? Weet goed dat je met een decoupeerzaag niet dezelfde capaciteit in aluminium hebt als in hout. Nee, het verschil tussen deze twee materialen is nogal groot. Zelfs al kan jouw decoupeerzaag wel 100 mm diep in hout zagen dan zal dit in metaal hooguit 12 mm zijn. Oppassen geblazen dus! Aluminium heeft namelijk een andere samenstelling en dat is goed te merken. Ook moet je een speciaal aluminium zaagje gebruiken en niet een houtzaagje!

Tegels zagen

Misschien ben je bezig met het leggen van een tegelvloer of wil je de badkamer eens grondig aanpakken. Het gebruiken van een tegelsnijder is hiervoor een oplossing, maar het kan ook met een decoupeerzaag. Hiervoor heb je een speciaal zaagblad nodig zonder zaagtanden, maar met een diamanten of hardmetalen blad. In dit geval zijn er eigenlijk wat hardmetalen korrels of diamantstof op het zaagblad gelijmd. Hoewel je hiervoor een decoupeermachine kunt gebruiken is het niet altijd de meest handige oplossing. Er gaat nogal wat tijd inzitten. Voor bochten of hoekjes kan de machine dan wel weer een oplossing zijn.