Wat zijn de kenmerken van knipgereedschappen

Stel je voor: je komt ergens vast te zitten en je hebt geen idee hoe je eruit komt. Wat is nou zo scherp genoeg dat je bijvoorbeeld iets sterks kan doorknippen? Vaak maken hulporganisaties gebruik van reddingsgereedschappen. Reddingsgereedschappen zijn letterlijk gereedschappen die helpen het leven van iemand te redden tijdens een reddingsactie. Zo bestaan er verschillende reddingsgereedschappen waaronder spreiders, rammen, verschillende combitools maar ook scharen ofwel knipgereedschappen. Met bijvoorbeeld knipgereedschappen kan jij gemakkelijk losgeknipt worden uit een auto. De knipgereedschappen hebben verschillende kenmerken waaraan ze worden herkend. Deze kenmerken brengen veel voordelen met zich mee waardoor het doorknippen van iets zo efficiënt mogelijk kan gebeuren. Want dat is dan ook wel de bedoeling tijdens een reddingsactie. 

Kenmerken van knipgereedschappen

De kenmerken van knipgereedschappen zijn er veel. Hier leggen we je precies uit wat deze kenmerken precies zijn en wat de kenmerken inhouden. Zo is een kenmerk van een knipgereedschap dat de messen altijd een hoek van 30 graden hebben. Dit zorgt voor een betere ergonomie. Zo hoef je bijvoorbeeld de schaar niet heel hoog vast te houden en ook niet laag, maar kun je hem gewoon op heuphoogte houden. Hierdoor wordt het gemakkelijker om te knippen. Daarnaast hebben knip gereedschappen zoals de ‘Inclined Schaar’ een gemaximaliseerde werkruimte. Doordat de bek van de schaar gekanteld is, zorgt het voor meer ruimte tussen bijvoorbeeld een auto en het slachtoffer. Dit is dan ook meteen een stuk veiliger voor het slachtoffer. 

Inclined Schaar

Verschillende reddingsgereedschappen zoals dus de Inclined Schaar hebben ook U-vormige messen. Dat is dus eigenlijk gewoon een mes in de vorm van een ‘U’. Deze messen kunnen zelfs de sterkste materialen door knippen en/of snijden. Dit is natuurlijk hartstikke belangrijk, omdat je hiermee levens kan redden tijdens een reddingsactie. Voor een langere levensduur van de messen hebben deze knipgereedschappen een geoptimaliseerde snijrand. Hierdoor gaan de messen langer mee en hoef je niet steeds een nieuwe aan te schaffen. Ideaal voor verschillende hulporganisaties zoals de brandweer. 

i-Bolt

Andere kenmerken van knipgereedschappen zijn de ‘i-Bolt’ en betere toegang tot smalle ruimtes. De i-Bolt zorgt voornamelijk voor een verbeterde knipprestatie. Doordat de messen strak op elkaar zitten zonder meshouder ertussen zorgt het voor de ultieme knipprestatie. De bout van de schaar hoef je daarnaast ook niet steeds aan te draaien na iedere keer dat je hem hebt gebruikt. Doordat de i-Bolt een stuk platter is dan andere knipgereedschappen, kan het gemakkelijk door smalle ruimtes komen waar andere gereedschappen niet kunnen komen.