Haal het maximale uit je tuin met een polycarbonaat terrasoverkapping

Een terrasoverkapping laat je het maximale uit je tuin halen. Zo kun je altijd genieten van je terras, ongeacht het weer. Met een polycarbonaat terrasoverkapping kun je als het ware je huis verlengen. Je creëert een gezellige veranda die je naar wens in kunt richten. Zelfs op een frisse lentedag of een gezellige herfstavond kun je buiten genieten van een kop koffie of thee doordat deze kunststof terrasoverkapping je warm en droog houdt.

 

Genoeg daglicht dankzij het transparante materiaal

 

Het voordeel van een polycarbonaat terrasoverkapping ten opzichte van andere materialen is dat er geen daglicht wordt tegengehouden. Juist als je op een frissere dag op je terras wilt zitten, is het fijn als het zonnetje je bereikt. De overkapping kan dan het effect van een serre hebben. Daarnaast scheelt het veel voor het daglicht binnenshuis dat de overkapping transparant is. Het voornaamste nadeel van bijvoorbeeld een houten veranda is dat het er binnenshuis erg donker van wordt. Met een polycarbonaat terrasoverkapping heb je eigenlijk het beste van twee werelden: lekker droog buiten zitten én voldoende daglicht.

 

Een overkapping waar je maar wilt

 

Meestal zie je de polycarbonaat terrasoverkapping terug als veranda. Daarbij dient de overkapping als verlenging van het huis, waarbij het terras rechtstreeks aan de gevel grenst. Vanuit je woning kun je direct droog op je terras plaatsnemen. Je bent echter zeker niet tot deze optie beperkt. Zo kun je de overkapping ook aan de schuur of aan de carport bevestigen. De belangrijkste vraag is waar je het liefst je terras wilt hebben. Houd rekening met het uitzicht – kijk je liever op de tuin of ook op je huis – en met de ligging van de tuin ten opzichte van de zon.

 

Isolerend of met UV bescherming

 

Binnen polycarbonaat bestaan verschillende opties. De platen verschillen met name in dikte en in bijzondere eigenschappen. Als je wilt, kun je kiezen voor isolerende polycarbonaat platen. Zo blijft het extra warm onder het afdak dankzij de speciale meerwandige platen. Als de zon op je overkapping staat en je graag in de zomer op je terras zit, is het verstandig om te kiezen voor platen die UV-beschrmd zijn. Deze unieke variant zorgen ervoor dat jij niet verbrand en houden bovendien je terrasmeubilair langer mooi. Ook in lichttransparantie verschillen de platen van diverse fabrikanten. Bij een hoge lichttransparantie is de overkapping minder zichtbaar. Heb je graag juist wat schaduw onder je afdak, dan kan een lagere lichttransparantie interessant zijn.

 

Zelf monteren of laten doen?

 

Een polycarbonaat terrasoverkapping kan je uiteraard door een specialist laten monteren, maar je kunt ook overwegen dit zelf te doen. Doordat polycarbonaat een relatief flexibel materiaal is, is de montage eenvoudiger. De werking van bijvoorbeeld hout heeft namelijk een minder effect of polycarbonaat dan bijvoorbeeld op glas. De overkapping bestaat uit meerdere polycarbonaat platen. Deze worden veelal bevestigd door middel van EPDM oplegrubber in combinatie met een afdekprofiel van aluminium.