Waarom u een elektrische auto moet aanschaffen

De elektrische auto wordt steeds populairder. Niet alleen onder de kopers van deze auto’s maar ook bij de fabrikanten. Zo werd er afgelopen jaar meer dan 2000 elektrische auto’s verkocht in Nederland, wat in vergelijking met dat jaar ervoor een stijging is van meer dan 100%. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er in 2035 geen benzine auto’s meer worden verkocht en dat de elektrische auto’s al over een paar jaar goedkoper zal worden dan een auto met benzinemotor. Tevens is er ook een regeerakkoord gekomen dat er al in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s mogen worden verkocht. De drie grootste bezorgdheden van elektrische auto’s is dat ze momenteel nog te duur zijn, dat ze niet ver genoeg kunnen rijden op een volle batterij en dat er geen laadpaal in de buurt is. Echter de laadpaal op openbaar terrein in Nederland zijn alleen maar aan het stijgen en worden er steeds betere elektrische auto’s gemaakt. Zo zou er al aangegeven zijn dat het over enkele jaren zelfs al makkelijk 500km op een volle batterij gereden kunnen worden. Maar hoe werkt het precies, wat heb je allemaal nodig en kan je ook een laadpaal bij huis aanschaffen?

Laadstekkers

Bij de aanschaf van een elektrische auto krijgt u altijd een laadstekker meegekregen om uw auto mee op te laden. In principe zijn er 2 soorten laadkabels, de chademo-stekker, welke in Japan is ontwikkeld, werkt alleen met gelijkstroom. Gelijkstroom houdt in dat de laadpaal bepaald hoe het stroomproces verloopt tussen auto en laadpaal. Deze stekker is de standaard voor “snelladen”,  welke de auto in een half uur tijd vollaad. De combo-stekker is de standaard kabel die u in Europa krijgt welke met zowel wissel- als gelijkstroom de auto kan opladen.

Laadpalen

Naast de openbare laadpunten in Nederland zijn er inmiddels ook zo’n 10.000 laadpalen bij mensen thuis of op werk. Een speciale thuis- of werklaadkabel is in de meeste gevallen veiliger en sneller dan een stopcontact of openbare laadpaal. Echter de kosten van zo’n laadpaal is niet goedkoop, zo varieert het tussen de 300 tot duizenden euro’s en is het natuurlijk ook de vraag of u überhaupt een laadpaal op uw terrein mag plaatsen. Mensen die geen parkeermogelijkheid voor hun huis hebben is het mogelijk bij de gemeente een openbare laadpunt aan te vragen, echter het nadeel hierbij is dat iedereen die een elektrische auto heeft gebruik mag maken van deze laadpunt. Mocht een laadpaal geen probleem vormen dan is het zeker verstandig om een elektrische auto aan te schaffen, zo bespaard u ook geld zoals wegenbelasting en benzine.