Zelfvoorzienend wonen

Zelfvoorzienend wonen wordt tegenwoordig steeds populairder. Naast het feit dat u bespaart op uw energie is het ook nog een stuk beter voor het milieu. Mensen die zelfvoorzienend wonen gebruiken vooral energie die zelf wordt opgewekt, denk hierbij aan zonnepanelen om zelf stroom op te wekken bijvoorbeeld. Als het voorziet u zelf in het levensonderhoud waardoor u minder afhankelijk bent van de overheid en bedrijven voor uw primaire levensbehoeften.

Manieren om te besparen

Er zijn verschillende manieren om te besparen door zelfvoorzienend te wonen. Zo kunt u besparen door uw eigen stroom op te wekken. Naast stroom kunt u ook het water hergebruiken. Om uw eigen voedsel te kweken kunt u bijvoorbeeld een eigen moestuin aanleggen. Als u deze verschillende manieren van toepast dan bespaart u al gauw honderden euro’s per jaar op uw vaste lasten.

Stroom opwekken

De meest populaire manier om te besparen met zelfvoorzienend wonen is het zelf opwekken van stroom. De stroom is vaak het grootste deel van uw energierekening. Er zijn verschillende manieren om uw stroom zelf op te wekken. U kunt bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen. Als u voldoende stroom opwekt dan kunt u zelf geld terug krijgen hierdoor! Naast zonnepanelen kunt u ook stroom opwekken door middel van windenergie. Hierdoor zult u zelf een kleine windmolen moeten aanbrengen bijvoorbeeld. Naast stroom opwekken in het ook van belang dat u bespaart op de stroom. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld led spotjes en energiemeters aanbrengen. Door te besparen en zelf op te wekken heeft u straks geen stroomleverancier meer nodig.

Een duurzame kunststof vloer

Als u heeft besloten om een woning voor een langere tijd te betrekken dan is het handig om een vloer aan te leggen die lang mee gaat, kies bijvoorbeeld voor een duurzame maar goedkope gietvloer bijvoorbeeld. Deze vloeren gaan een leven lang mee en u heeft geen chemische schoonmaakmiddelen nodig om het te onderhouden.

Water hergebruiken

Een handige methode om te besparen is om een filtersysteem aan te brengen om regenwater om te zetten in drinkwater. Indien u investeert in een goed filtersysteem kunt u voortaan regenwater omzetten in water om te douchen en zelfs om van te drinken.

Zelf voedsel kweken

Deze laatste methode is niet bedoeld om te besparen op de energie maar wel op de vaste lasten. Er zijn een hoop groente die we in Nederland eten die we ook zelf kunnen kweken. Neem bijvoorbeeld sla, suikerbieten, radijsjes etc. Deze groente kunt u zelf in uw eigen tuin kweken waardoor u het niet meer hoeft te kopen in de supermarkt.