Diefstalpreventie van zonnepanelen

De stijging van de populariteit in zonnepanelen heeft ook een stijging in de diefstal ervan teweeggebracht. De panelen zijn immers vrij kostbaar en altijd buiten waardoor ze een makkelijk en aantrekkelijk doelwit zijn. Het feit dat ze doorgaans ook nog eens makkelijk zijn te demonteren helpt ook niet bepaald. Hieronder daarom een lijstje met wat tips om diefstal te voorkomen.

Vervang de schroeven

De meeste zonnepanelen worden met schroeven vast gedraaid die met een eenvoudige inbussleutel gewoon weer los te draaien zijn. Dit maakt het voor dieven natuurlijk wel erg gemakkelijk om er met je investering van door te gaan. Je kan dit simpelweg voorkomen door de inbusschroeven te vervangen door éénrichtingsschroeven. Hierdoor is het onmogelijk om de panelen los te halen zonder ze ernstig te beschadigen. Een andere oplossing is door met een hamer kogeltjes in de inbusschroeven te slaan. Als de panelen al geïnstalleerd zijn is dit een simpele oplossing die belemmert dat de panelen in no-time los zijn te draaien.

Installeer verlichting

De zonnepanelen zijn vaak op het dak geplaatst waar het ‘s nachts donker is en dieven ongestoord te werk kunnen gaan. Door een lamp te installeren, die niet zomaar onklaar gemaakt kan worden, kunnen de dieven niet meer op hun gemak te werk gaan. Dit maakt het voor een dief een stuk minder aantrekkelijk en je verlaagt de kans op diefstal hiermee aanzienlijk.

Verhinder de toegang

De toegang tot het dak wordt door sommige mensen onbewust vergemakkelijkt. Zo staat er soms een afvalbak tegen de muur of ligt er bijvoorbeeld een ladder in de tuin. Het is een fluitje van een cent om dit soort zaken te voorkomen en het kost je bovendien niets.

Installeer een alarm

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar is toch zeker het vermelden waard. Je kan bijvoorbeeld een bewegingsalarm installeren op het dak. Er is echter ook een systeem specifiek bedacht voor zonnepanelen. Er wordt dan een draad door de doorvoergaten van het frame van de panelen gestuurd. Wanneer deze draad onderbroken wordt, hetgeen met diefstel onvermijdelijk gebeurt, gaat het alarm af.